Voor de lekkerbekken.

 

Als de zomer in volle gang is worden er veel groenten door de tuinders aangeboden. Eén van deze groente die veel opbrengt is de courgette. Om niet te veel van deze groente weg te gooien, zijn een paar extra recepten met de courgette een welkome aanvulling. Hier een paar zeer smakelijke recepten. Courgette’s zijn in het zoetzuur heel goed te bewaren en heerlijk bij de stamppotten.

 

Courgette in het zoetzuur.  (3/4 potten van ± 700 ml)

Courgettes ontpitten en in stukken snijden van ± 1 bij 2 cm. De uien ontvellen en ook in stukken snijden. Doe dit in een kom en wrijf het goed in met het zout. Laat het 2 uur intrekken en af en toe even omscheppen. Spoel de groentes dan goed af en laat uitlekken.

Breng het azijn aan de kook met de suiker, mosterdzaad, mosterdzaadpoeder en laurierbladpoeder. Schep nu de courgettes en de uien in het azijn en breng het nogmaals aan de kook. Zet de warmtebron uit en schep de groentes en het azijn in de potten en draai de deksel er stevig op.

2 kg. courgettes          

2 grote uien                 

60 gr zout                   

½ l azijn

300 gr suiker

2 tl mosterdzaad

½ tl mosterdzaadpoeder

1 tl laurierbladpoeder

 

Courgette-spekschotel.  (3/4 pers.)    Oven op 200°

 

Snijd de courgettes en de ui in stukjes en bak ze samen met de spekjes 5 min.

Kruiden met zout en peper. Roer de roomkaas erdoor en vul hiermee de ovenschaal.

Frommel de blaadjes ontdooide bladerdeeg zo in elkaar dat het de groenten bedekt. Bestrijk het met het losgeklopte ei.

Laat het in de oven in 30 min. goudbruin worden.

 

  2 kleine/middel courgettes

  1 ui                                         

  1 bakje spekjes (125 gr.)                   

  100 gr. roomkaas of neem, half om half, room en geraspte kaas zout/ peper

  1 ei

  6/8 blaadjes bladerdeeg

 

In het voorjaar heeft u vaak een overschot aan rabarber. 

Maak van een gedeelte heerlijke frisse limonade voor de zomer.

 

Wat heeft u nodig:


1500 gram rabarber
400 ml water
Honing naar smaak
Handvol verse citroenmelisse (optioneel)
Aan de slag:
Was de rabarber en snij in kleine stukjes.
Kook de rabarber samen met het water in ongeveer 10 minuten gaar.
Leg een theedoek of kaasdoek in een zeef, en zeef de rabarbermoes.
Je houdt nu ongeveer een liter rabarbersap over.
Gooi de rabarbermoes niet weg! Hier kun je heerlijke rabarbermuffins mee maken!
Was de citroenmelisse en voeg deze toe aan de warme rabarbersap.
Laat het sap afkoelen.
Vis de blaadjes citroenmelisse eruit en breng de sap op smaak met honing.
Serveer ijskoud op een warme zomerdag!


 

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK